29 lutego 2012

Sos pomidorowy (tylko dla dorosłych)

Powiem szczerze, że nigdy nie przyszłoby mi do głowy dodać wódkę do sosu pomidorowego (ani żadnego innego), gdybym przepadkiem nie natknęła się na bardzo apetyczne zdjęcie przeglądając foodgawkera. Jego autorka pisze, iż owy sos to jedno z ulubionych dań jej chłopaka. Zaryzykowałam zatem i zrobiłam.
Pierwsze pytanie, które nasuwa się czytając składniki - czy wódka nie będzie dominować, a sos nie stanie się gorzki? Spokojnie, dodatek mocniejszego alkoholu bardzo fajnie "podkręca" smak sosu, charakterystyczny zapach znika. Dodana dla zrównoważanie śmietana kremówka powoduje, że sos ma wspaniałą kremową konsystencję. Wbrew pozorom jest dość łagodny w smaku, a po jego zjedzeniu na pewno nie zaszumi Wam w głowie. :)

Przepis z 6bittersweets
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 3 szalotki, posiekane
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki papryczki chili, posiekanej
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 100 ml wódki
- 50 ml bulionu drobiowego bądź warzywnego
- 50 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki stołowe świeżej bazylii (dałam 1 łyżkę suszonej)

Na oliwie zeszklić szalotki, następnie dodać czosnek, chili, całość posolić i chwilkę posmażyć. Wlać wódkę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa alkoholu odparuje. Dodać bulion oraz pomidory, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, żeby trochę przestygło. Następnie przy pomocy blendera zmiksować całość. Dodać śmietanę kremówkę oraz bazylię. Gotować przez 2 minuty, ciągle mieszając. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ulubionym makaronem. Smacznego!

25 lutego 2012

Mini serniczki z Oreo

Pierwsze mini serniczki na blogu i na pewno nie ostatnie. Chrupiące ciasteczko przykryte kremowym serkiem, udekorowane warstwą bitej śmietany i pokruszonymi ciastkami. Do wykonania w kilka minut, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Bardzo nam zasmakowała taka wersja i nie raz do niej wrócimy.
Jeszcze mała uwaga, zanim się za nie zabierzecie. Z przepisu wychodzi 15 babeczek, standardowa forma na muffiny liczy 12 otworków, dlatego 3 babeczki trzeba piec oddzielnie. Pamiętajcie, żeby zostawić ciastka na spód oraz do dekoracji, zanim je pokruszycie.

Przepis Marthy Stewart (z moimi zmianami)
Składniki:
- 24 ciastka Oreo (4 paczuszki)
- 500 g sera 3-krotnie mielonego
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko, lekko ubite
- 1 białko
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 g śmietany kremówki, ubitej

Ser miksujemy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodając cukier. Dodajemy jajko, białko, sól, śmietanę, skrobię i całość dokładnie miksujemy. Formę do muffin wykładamy papilotkami, na dnie kładziemy po 1 ciastku. Resztę ciastek kruszymy i łączymy z masą serową. Nakładamy porcję masy serowej na każde ciasto. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 25 minut. Studzimy, a następnie dekorujemy bitą śmietaną i pokruszonymi ciastkami. Smacznego!

22 lutego 2012

Pyszny krem marchewkowy z soczewicą

Wczoraj w końcu udało mi się zrobić idealna zupę marchewkową. Do tej pory moim numerem jeden była marchewkowa z jednej z krakowskich restauracji, myślałam, że nic jej nie pobije.
Zupa ma wspaniały pomarańczowy kolor i smakuje przewybornie. Jest bardzo, bardzo gęsta, najlepsza z kilkoma grzankami na wierzchu. Sycąca dzięki soczewicy i ostra za sprawą chili. Wymarzona zupa, która na stałe zagości w moim menu.

Przepis z bloga Bayaderka (z moimi zmianami)
Składniki:
- 350 g marchewki
- 1 średni ziemniak
- 200 g soczewicy
- 1 duża cebula, pokrojona
- ok. 900 ml bulionu warzywnego
- 240 g przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1-1,5 łyżeczki chili
- szczypta kurkumy
- 2 łyżeczki sezamu
- sól i pieprz do smaku

Marchew i ziemniaka obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy soczewicę oraz cebulę. Gotujemy 10 minut, wlewamy przecier pomidorowy, gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy, sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem. Smacznego!

17 lutego 2012

Ciasteczka czekoladowe z kawą

Dzisiejsze ciastka to gratka dla fanów czekolady i kawy. Kawa idealnie podkreśla, wydobywa smak czekolady, dzięki niej staje się ona jeszcze bardziej intensywna. Do tego ciasteczka są idealnie kruche i pyszne. Koniecznie zróbcie!

Przepis ze Strawberries from Poland
Składniki:
- 100 g białej mąki pszennej
- 20 g mąki razowej
- 30 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 40 g mlecznej), pokrojonej na mniejsze kawałki
- pół garści ziarenek kawy, pokrojonych na mniejsze cząstki
- 110 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli

Mieszamy mąki, sodę oraz kakao. Rozpuszczamy połowę czekolady, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i solą. Do masy maślanej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Dodajemy suche składniki i całość mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę, kawę, mieszamy. Schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut. Z ciasta "lepimy" kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozpłaszczamy łyżką. Pieczemy w temp. 180ºC przez 15 minut. Smacznego!

11 lutego 2012

Bułeczki pszenno-orkiszowe

Dawno nie pokazywałam na blogu pieczywa. Nadrabiam zatem zaległości i prezentuję Wam przepis na bardzo proste i smaczne bułeczki. Orkisz jest moim ulubionym ziarnem, a mąkę orkiszową z chęcią dodawałabym do każdych wypieków. Bułeczki są delikatne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nimi pracuje.

Przepis z Pracowni Wypieków
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej razowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 10 g drożdży suszonych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
- mieszanka ziaren do posypania (dałam sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni)

Drożdże suche wymieszać z mąkami. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odstawić do podwojenia objętości na ok. 30-40 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w temp. 200ºC przez 12-15 minut. Smacznego!

06 lutego 2012

Rozgrzewający kociołek

Mroźna zima to idealna pora dla jednogarnkowych, sycących dań. Odpowiednio doprawione, np. chili, imbirem lub korzennymi przyprawami potrafią bardzo dobrze rozgrzać. Właśnie na taki ostry kociołek, pełen czerwonej fasoli, kukurydzy i chudej kiełbasy przedstawiam Was przepis. "Poziom" ostrości radzę modyfikować wedle własnych upodobań. Najlepszy z kromką żytniego chleba na zakwasie.

Składniki:
- 35 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej, pokrojonej w kostkę
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2-1 łyżeczki chili
- sól i świeżo mielony pieprz

Cebulę szklimy w dużym garnku. Kiełbasę podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy razem z koprem włoskim do cebuli. Fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidory z soku. Wrzucamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Smacznego!

02 lutego 2012

Chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzechami

Kontynuując ciasteczkowy wątek...ciasteczka, które skradły serce mojej mamy. Bazowałam na przepisie Nigelli, zmieniłam jedynie część czekolady na orzechy. Ciasteczka są bardzo chrupiące, idealne ze szklanką mleka. Na pewno wszystkim posmakują.
Robiłam z połowy porcji i otrzymałam ok. 25 ciasteczek.

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson (z moimi zmianami)
Składniki:
- 75 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 40 g cukru
- 1 duże jajko
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g łezek z mlecznej czekolady (posiekałam czekoladę)
- 60 g orzechów laskowych, posiekanych

Masło utrzeć z cukrami, dodać jajko oraz ekstrakt i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i porcjami wsypywać do masy maślanej, stale mieszając. Na koniec dodać czekoladę i orzechy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec ciasteczka przez 17-20 minut w temp. 170ºC. Przed zdjęciem z blachy chwilkę odczekać. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...